luni, 27 septembrie 2010

CIORBA DE FASOLE



INGREDIENTE : 1/2 kg fasole,2 morcovi,1 telina,1 ardei gras,2-3 cepe,leustean,cimbru,2-3 rosii




Fasolea se spala si se lasa la inmuiat de cu seara.A doua zi o punem la fiert si avem grija sa i schimbam apa de 2-3 ori.Dupa care adaugam legumele tocate si putina sare si o lasam sa fiarba.Aproape de sfarsit se adauga rosiile date pe razatoare,cimbru si o parte din leustean.Cand este gata punem restul de leustean.......sare dak mai e nevoie....eu pun si putin piper macinat....se serveste dupa preferinte....cu ceapa sparta....ardei copt sau iute...muraturi.....

BRIOSE




INGREDIENTE : 2 cani de faina,1 cana cu zahar,sare,1 plic praf de copt,1 plic zahar vanilat,1 cana late/iaurt,2 oua mari


Bateti albusurile  pana devin o spuma tare.Si apoi amestecati restul ingredientelor pana se omogenizeaza foarte bine.Combinam albusul spuma cu cealalta compozitie,punem hartie de copt in forma de briose si punem aluat atat cat sa ramana un centimetru goala.Cuptorul tre sa fie incins atunci cand introducem briosele .Se coc in jur de 25-30 de minute.....


p.s. = sunt primele mele briose.mi se par putin cam dulci,insa am pus stafide,ciocolata,mere si visine...si sunt minunate...








SI CEVA BRIOSE CU FULGI DE CIOCOLATA..........

duminică, 26 septembrie 2010

MANCARE DE CARTOFI









INGREDIENTE : 6,7 cartofi mai mari,1 morcov,2 cepe,1 ardei gras,2 foi de dafin,5,6 boabe de piper ,de obicei ceva marar(insa merge si patrunjel),3,4 catei de usturoi,3,4 rosii.



Se taie ceapa si ardeiul fie cubulete,fie solzisori,morcovul se da pe razatoarea mica,se calesc putin dupa care se adauga cartofii taiati cuburi mai mari,se adauga apa cat sa acopere cartofii si se lasa sa fiarba cam 20-30 de  minute.Dupa care adaugam rosiile date pe razatoarea speciala,piperul,foile de dafin,ceva sare ,un catel de usturoi tocat.Cand este gata  adaugam restul de usturoi tocat si mararul/patrunjelul.Eu am pus si un dovlecel mic.....si a iesit super...

miercuri, 22 septembrie 2010

TARTE CU FRUCTE





ALUAT : 400 g faina,150 g unt/margarina,150 g zahar  pudra,2 oua,1 varf cutit de bicarbonat,1/2 lingurita otet,coaja rasa de lamaie,sare


CREMA : 600 ml lapte,100 g faina,200 g zahar,2 oua,1/4 baton de vanilie,sare


DECOR : orice fructe dorim


JELEU : 4 linguri zahar,5 g gelatina,esenta de lamaie,1 lingura suc de lamaie






Se spumeaza untul cu zaharul pana capata un aspect cremos,se adauga ouale unul cate unul,coaja de   lamaie,sare si bicarbonatul stins cu otet.Se incorporeaza faina,fara a se framanta prea mult,se acopera aluatul cu o panza/folie transparenta si se lasa la rece 20 de minute.Se imparte aluatul in 20 de bucati si se imbraca interiorul formelor de tarta.Se inteapa baza cu o furculita,se aseaza formele in tava de la aragaz si se coc la foc moderat cca 15 minute.
Pentru crema: se omogenizeaza zaharul cu ouale,sare si faina.Se subtiaza compozitia cu putin lapte rece si se toarna treptat in restul de lapte care fierbe.Se amesteca continuu,se lasa la foc mic 10-15 minute impreuna cu batonul de vanilie,dupa care se lasa la racit
Se fierbe zaharul(pt jeleu) cu 1/2 pahar apa,se adauga gelatina inmuiata in prealabil in apa rece,se amesteca pana se dizolva,se ia de foc si se adauga esenta si sucul de lamaie,dupa care o lasam la racit atat cat sa nu se gelifice si acoperim tartele umplute cu crema de vanilie si fructe.

marți, 21 septembrie 2010

GOGOSARI IN OTET



IATA CA A VENIT SI TOAMNA!
......TREBUIE SA NE PREGATIM CAMARA CU DE TOATE!
GOGOSARII N OTET IS ASA DE BUNI......ESTE ADEVARAT CA NU ASA DE SANATOSI.....INSA ,E BINE SA I AVEM IN CAMARA.EU II PREGATESC DUPA URMATOAREA RETETA:


10 Kg GOGOSARI(spalati si curatati de seminte)
2 Kg DE OTET
1Kg DE ZAHAR
400 g SARE MARE


SE AMESTECA TOATE INGRDIENTELE PANA SE DIZOLVA BINE SI SE TOARNA PESTE GOGOSARI(TREBUIESC PUSI CU PARTEA TAIATA N SUS).SE LASA DUPA O ZI PE ALTA,INSA DIN CAND IN CAND SE MAI AMESTECA PENTRU A SE INMUIA  DESTUL DE BINE.EU AM MAI PUS SI O CONOPIDA,2 MORCOVI,O TELINA CU TOT CU TOT CU FRUNZE.

duminică, 19 septembrie 2010

AMANDINA

BLAT : 6 oua,6linguri cu  zahar,,6 linguri cu ulei ,20 g cacao ,6 linguri faina,


SIROP : 400 ml apa,200 g zahar,2 plicuri cappuccino de ciocolata,1 fiola esenta de rom


CREMA : 500 frisca lichida,500 g ciocolata(amaruie+ cu lapte),100 g zahar,esenta de rom


GLAZURA :200 g ciocolata,150 g frisca lichida,50 g unt




Se bate albusul spuma,se adauga zaharul,apa si galbenusurile frecate cu ulei si faina amestecata cu cacao .Se coace la foc potrivit  in tava unsa si tapetata cu faina.
Pentru crema : intr o cratita punem  ciocolata rupta bucatele, o amestecam cu frisca lichida,si zaharul si o topim la bain-marie.O  luam de pe foc si  o dam la rece cel putin 30 de minute.Dupa care se mixeaza pana se intareste si se adauga ceva esenta de rom...dupa gust.
400 ml de apa se amesteca cu 200 g zahar si se fierb.Se adauga cappuccino de ciocolata,se raceste si se adauga esenta de rom....tot dupa gust.
Ansamblam tortul(prajitura),iar deasupra turnam glazura putin calduta, frisca se pune pe foc (fara sa fiarba),impreuna cu ciocolata rupta bucatele si untul.Luam craticioara de pe foc si amestecam pana se omogenizeaza compozitia.Amestecam in ea pana se mai raceste,apoi o turnam peste tort,incepand din centru.Si ieseee....... super,super!

duminică, 12 septembrie 2010

TORT DIN PANCAKES



INGREDIENTE: 3 oua,115 g faina,1 plic praf de copt,140 ml lapte,4 lingurite zahar, un praf de sare,zahar vanilat,coaja de lamaie,fineti,dulceata,frisca.....


Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc,zaharul vanilat si un praf de sare,se adauga treptat lapte  alternand cu faina amestecata cu praful de copt.La sfarsit adaugam albusurile batute spuma,amestecand de sus in jos pentru a ramane compozitia pufoasa si adaugam coaja de lamaie.Se prajesc in ulei foarte putin,la foc mic pana cand apar bule deasupra.Se intoarce pe partea cealalta..............siiiiiiiii....gata.
Eu am pus o clatita,un strat de fineti si tot asa,iar deasupra frisca si dulceata..............

miercuri, 1 septembrie 2010

PRAJITURA DEOSEBITA CU FRISCA



Blat = 6 oua,200 g zahar,50 ml ulei,30 ml apa,20-30 g cacao,o cana faina
Crema = 1 pachet unt/margarina,3 linguri cacao,150 g zahar pudra,3 galbenusuri,coaja rasa de 
               portocala,un praf de sare,300g ciocolata,500 ml frisca
Sirop = 600 ml apa,400 g zahar,2 linguri cacao si 2 fiole de rom

Se freaca galbenusurile cu uleiul pus ca la maioneza.Separat se bat albusurile spuma cu zaharul  si apa rece puse alternativ.Se toarna galbenusurile fara sa se amestece,apoi cacaua si faina o data.Se amesteca de jos in sus cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza toate ingredientele.Se coace -n cuptorul incins,pe graturul pus la mijlocul cuptorului cca.30-35 de minute.Se raceste si se taie blatul   in 3 foi .
Un pachet de unt/margarina,3 linguri de cacao,150 g  zahar pudra si 3 galbenusuri se freaca pana se topeste  zaharul.Se adauga coaja de portocala si un praf de sare.
Ansambam prajitura astfel:prima foaie de prajitura se -nsiropeaza(apa,zaharul si cacaua se fierb,dupa care se racesc si se adauga esentele de rom),o parte din crema si tot asa pana la ultima foaie,pe care o lasam fara crema.Se lasa la rece sase ore,dupa care i se intinde deasupra ciocolata  topita pe baie de aburi si amestecata cu 4-5 lingurite de ulei.Se lasa sa se intareasca,dupa care se portioneaza dupa preferinte cu un cutit incins la flacara aragazului.Fiecare bucata se va orna cu frisca.Eu am oprit putina ciocolata si am pus o peste frisca............

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...