sâmbătă, 20 noiembrie 2010

MANCARE DE CONOPIDA





INGREDIENTE : 2 bucati conopida,3 cepe,1 morcov,1 ardei gras,sare piper,patrunjel,1 cutie rosii in bulion,1 lingura bulion,2-3 catei de usturoi.


Conopida se taie buchetele,se spala si se prajeste foarte putin( pana incepe sa se inmoaie ).Ceapa si ardeiul se toaca marunt,morcovul il dam pe razatoarea mica si le calim in putin ulei,adaugam rosiile decojite,putina sare si piper.Lasam totul sub capac pana sunt jumatate fierte.Adaugam conopida,putin patrunjel,2-3 catei usturoi tocati marunt si dam totul la cuptor 20-30 de minute.




ISTORIC : Originea conopidei se pierde in timp dar se pare ca aceasta provine din Cipru, unde a fost numita la inceput „varza de Cipru” si apare in texte vechi de peste 2.500 de ani. Este cunoscuta de 2.500 ani. Redescoperita in secolul VI e.n. de catre calugarii care au calatorit pana in Asia Mica, conopida a fost adusa in Europa unde a fost foarte bine primita, in special in bucataria italiana. In restul Europei, conopida devine populara abia in secolul al XVI-lea.
Cultivata cu precadere in Asia (China si India fiind cei mai mari exportatori de conopida), conopida este si acum foarte des folosita in bucataria italiana si franceza. Totusi, bucataria autohtona abunda si ea de retete cu conopida, de la conopida murata sau conopida pane, pana la placinta cu conopida.
Partea comestibila a acestei legume o reprezinta mugurii de flori care sunt dispusi sub forma de buchetele alb-galbui. Conopida are un miros placut, nu foarte puternic dar proaspat, este crocanta si are un gust usor dulce. Cand o alegeti in piata, trebuie sa aveti grija la culoare si consistenta, conopida trebuie sa aiba o culoare alb-galbuie, fara pete, sa fie ferma si sa aiba florile compacte.
Conopida este recunoscuta ca fiind un antioxidant foarte bun si este recomandata in prevenirea cancerului prin cantitatea mare de indol-3-carinol (13 C). Cercetarile recente (in Europa si SUA) pun conopida in topul legumelor anticancerigene, alaturi de broccoli. Oamenii de stiinta au mai descoperit ca aceasta leguma contine si sulforafan, care este foarte bun in combaterea cancerului de plamani si prostata. Conopida este buna si in combaterea artritei reumatoide dar, prin concentratia mare de biotina (vitamina solubila), este eficienta si in combaterea matretii.
Conopida este ideala in curele de detoxifiere a organismului, fiind bogata in enzime specifice. Acestea, impreuna cu vitaminele si mineralele continute, ofera acestei legume propietatile anti-cancerigene. Avand putine calorii (21 kcal/100 g), conopida contine magneziu, calciu, mangan, potasiu, fluor, caroten, cupru, zinc si vitaminele B1, B2, B6, C si K.
Conopida poate fi mancata cruda sau se poate gati foarte usor. Se fierbe putin pentru a-i mentine consistenta si pentru a nu-si pierde gustul aromat si vitaminele. Inainte de pregatire, trebuie indepartate frunzele verzi si cotorul scurtat pana la partea unde nu mai este atos. Se poate fierbe inflorescenta intreaga timp de 20 de minute in apa cu putina sare sau se poate rupe in buchetele si se poate pregati in acelasi mod, dar reducand timpul de preparare la 10 – 15 minute. Pentru a isi pastra culoarea, se poate adauga putina zeama de lamaie. Pentru a fi crocanta, conopida trebuie trecuta printr-un jet de apa rece imediat dupa fierbere.

2 comentarii:

... o critica buna poate face minuni....!!!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...