joi, 28 octombrie 2010

PIZZA



INGREDIENTE : BLAT : 1 cana lapte,2 cani faina,2 linguri ulei,1 plic drojdie uscata,sare


                             SOS : 1 cutie rosii decojite,2 catei de usturoi,1 sfert de ceapa,putin zahar,oregano
                            TOPPING : cascaval,sunca presata,ciuperci,carnati,ardei,rosii.Si jumatatea cealalta:ton,ceapa,masline,ciuperci
BLAT:Se framanta foarte bine ingredientele,dupa care se lasa aluatul sa se odihneasca.
SOS: Ceapa si cateii de usturoi se toaca marunt,se rumenesc in cateve picaturi de ulei de masline,se adauga rosiile decojite si se lasa sa scada putin.Dupa care se adauga oregano,zaharul si sare,piper..se mai lasa cateva minute ,dupa care se lasa sa se raceasca.
Se intinde aluatul,se pune in tava de aragaz unsa cu ulei si tapetata cu faina,se pune sosul,putin cascaval ras si ingredientele,iar deasupra iar cascaval......




ISTORIC:




Pizza este un fel de mâncare ce îşi are originea în Italia. Este o pâine plată, de obicei rotundă, acoperită cu sos de roşii şi brânză, plus alte topping-uri opţionale, preparată la cuptor.
Pissa este un termen latin, apărut în secolul IX, care înseamnă "pâine plată". Începând cu secolul XIV a căpătat sensul de "pâine plată acoperită cu brânză" înlimba italiană. Un om care se pricepe la prepararea pizzei se numeşte "pizzaiolo", iar un restaurant care serveşte pizza se numeşte "pizzerie" (it. pizzeria). De la multe pizzerii se poate comanda şi la domiciliu, prin telefon sau internet. Pizza se găseşte, de asemenea, în supermarket-uri, sub formă congelată.

Pizza este originară din Italia, dar astăzi se găseşte oriunde în lume, fiind una dintre cele mai populare feluri de mâncare.
Istoria pizzei a început o dată cu aducerea roşiilor în Europa din America, în secolul XVI. La început însă s-au bănuit a fi otrăvitoare, ca alte plante din familia Solanaceae. În secolul XVIII săracii din Napoli obişnuiau să pună sos de roşii peste pâinea lor plată. Aşa s-a născut pizza. Cu timpul a câştigat popularitate şi turiştii veneau special în zonele sărace din Napoli pentru a gusta diversele reţete de pizza.
Prima pizzerie, "Antica Pizzeria Port’Alba", s-a deschis pe la 1830 la Napoli şi este deschisă şi astăzi. Alexandre Dumas ne povesteşte că în anii aceştia pizza este mâncarea de bază în Napoli şi că are ingrediente variate, cum ar fi brânzăroşiiulei şianşoa. Altă pizzerie faimoasă este "Da Michele" (deschisă în 1870), unde mulţi consideră că ar fi singurele Pizza Marinara şi Pizza Margherita. Marinara este prima reţetă de pizza. Margherita a fost prima pe care s-a pus brânză. Este atribuită luiRaffaele Esposito, care lucra la pizzeria "Pietro... e basta così" ("Pietro... şi ajunge") (deschisă în 1880), care mai există şi astăzi, sub numele de "Pizzeria Brandi". În Roma cea mai cunoscută este "Da Baffetto"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

... o critica buna poate face minuni....!!!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...